Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Yπαρξισμος

Φιλοσοφια συνδεδεμενη με την ανθρωπινη υπαρξη και μονο, με τον ανθρωπο στο επικεντρο του ενδιαφεροντος,τον ανθρωπο ως μαναδικη και ανεπαναληπτη υπαρξη. Υπαρξη η οποια προηγειται της ουσιας δεν ειναι εγγενης και στατικη αλλα διαμορφωνεται αεναα με την προσωπικη δραση. Γι'αυτο και ο ανθρωπος θεωρειται υπευθυνος για την ζωη τις επιλογες του. Ευθυνη ναι,αλλα οχι περιοριζομενη στα πλαισια της ατομικοτητας γιατι καθε ατομικη επιλογη επηρεαζει το συνολο. Οι ατομικες επιλογες δεσμευουν την ανθρωποτητα.
Τι σημαινει ελευθερια στον υπαρξισμο;. Ελευθερια = υπευθυνοτητα. Συμφωνα με τον Sartr εκπροσωπο του αθειστικου υπαρξισμου:
"ο ανθρωπος ειναι καταδικασμενος να ειναι ελευθερος σ'εναν κοσμο χωρις κανονες και χωρις κατευθυντηρια πορεια. Πρεπει ο ιδιος να χαραξει το δρομο του,πρεπει ο ιδιος να βρει τροπο να ζησει".
"o ανθρωπος ειναι καταδικασμενος να ειναι ελευθερος. Καταδικασμενος γιατι δημιουργησε,δεν επλασε μονος του τον εαυτο του κι'ωστοσο ειναι ελευθερος γιατι απο τη στιγμη που γεννιεται ειναι υπευθυνος για οτι κανει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου